06-15223030

Heb je last van nek- of schouderpijn, (lage) rugpijn, gevoel van spierzwakte, spierkramp, hoofdpijn, schouder- en armklachten, pijnklachten aan benen en voeten? Dan is er vaak sprake van een disbalans tussen de samenwerking en de neurologische aansturing van de spieren. Zo’n disbalans ontstaat door overbelasting, blessures, valpartijen, verkeerde lichaamshouding of littekens. Niet alleen spieren, maar ook pezen, ligamenten (banden) en littekens kunnen invloed op je bewegingspatroon hebben.

Neurokinetische therapie

Ik gebruik neurokinetische therapie, NKT, om te onderzoeken wat de oorzaak van disbalans is. Met behulp van spierfunctietesten ga ik na of de spieren goed samenwerken en of ze juist worden aangestuurd.

Hoe werkt dit? Door pijn of een blessure ga je je bewegingspatroon aanpassen, zodat je minder pijn gaat voelen. Bijvoorbeeld als je een blessure aan je knie hebt opgelopen, ga je anders lopen om je knie te ontzien en minder pijn te voelen. Je gebruikt andere spieren die je normaal gesproken niet gebruikt tijdens het lopen. Dit nieuwe patroon van bewegen wordt na korte tijd in het controlecentrum van de hersenen opgeslagen. Dit is geen gezonde situatie, want spieren die je eigenlijk zou moeten gebruiken raken neurologisch minder actief. Je lichaam is slim en zorgt ervoor dat deze minder actieve spieren gecompenseerd worden door ander. De compenserende spieren kunnen pijn en ongemak veroorzaken. Met NKT kijk je naar het gehele lichaam en niet alleen naar de locatie van de klacht.

Behandeling met neurokinetische therapie

Met NKT spoor ik de verstoorde bewegingspatronen op met behulp van bewegingsonderzoek. De overbelaste spieren maak ik soepel met behulp van triggerpoint-therapie, dry-needling of fascia-therapie (een vorm van diepe bindweefselmassage). Het doel is de balans te herstellen door de minder actieve spieren te activeren. Door na de behandeling zelf massage en activerende oefeningen te doen wordt het nieuwe, gezonde patroon in de hersenen opgeslagen.

Voor wie is neurokinetische therapie geschikt

Heb je (sport)blessures, (chronische) pijnklachten, littekens of last van stijfheid? Of ben je sporter en wil je je prestatie verbeteren? Dan is neurokinetische therapie geschikt voor jou.