06-15223030

Hoofdpijn en migraine kunnen erg belastend zijn in je dagelijkse leven. Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn, waarvan enkele goed te behandelen zijn.

 

Oorzaak spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn komt veel voor en wordt vaak door triggerpoints (“spierknoopjes”) in de hals- en nekspieren veroorzaakt. Op het onderstaande plaatje zie je verschillende spieren, waarbij de zwarte kruisjes de triggerpoints en de rode gebieden afgeleide pijn voorstellen. Waarschijnlijk herken je wel een of meerdere van deze plaatjes. Oorzaak van triggerpoints in deze spieren kan divers zijn, maar de stand van het hoofd speelt een belangrijke rol. Sommige mensen houden hun hoofd te veel naar voren, waardoor hals- en nekspieren onder grote druk komen te staan.

Migraine zonder aura

Bij migraine is er vaak sprake van eenzijdige hoofdpijn, misselijkheid, last van licht. De klachten worden in beweging erger. De oorzaak van migraine is nog steeds niet helemaal duidelijk.

 

Hoofdpijn vanuit de nek

Cervicogene hoofdpijn ontstaat vanuit de nek. Deze hoofdpijn zit meestal aan een kant van het hoofd. De pijn kan ook in nek, schouder en arm zitten. De bewegingen van hoofd en nek zijn vaak beperkt en soms is er sprake van duizeligheid en misselijkheid.

 

Tips bij hoofdpijn en migraine

  • Drink voldoende water of (kruiden)thee
  • Houd je hoofd en nek rechtop als je je smartphone gebruikt
  • Rek zachtjes je nekspieren op door je hoofd naar voren en opzij te kantelen. Houd de rek even aan. Het mag absoluut geen pijn doen.
  • Let op je slaaphouding. Als je een buikslaper bent dan komt er ’s nachts veel spanning op je nek- en halsspieren te staan

Behandeling hoofdpijn en migraine

Om de oorzaak van hoofdpijn op te sporen en de juiste behandeling toe te passen is het belangrijk om eerst goed te analyseren wat er aan de hand is. Ik gebruik daarvoor verschillende technieken en behandelmethoden, zoals (een combinatie van) triggerpoint– en fascia-therapie, taping en neurokinetische-therapie.