Een tennis-elleboog of tennis-arm geeft pijn aan de buitenkant van de elleboog en komt vaak voor. Met een tennis-elleboog  wordt bedoeld dat de peesaanhechting op het bot geirriteerd of ontsoken is. De benaming is wat vreemd, want de meeste mensen met deze pijnklacht tennissen helemaal niet.

Klachten tennisarm

  • Pijn aan de buitenkant van de elleboog, precies op het botje. Hier hechten verschillende spieren aan vast.
  • Pijn kan uitstralen naar de onderarm
  • Pijn verergert als je een vuist maakt
  • Strekken van de arm kan pijnlijk zijn
  • Soms is er krachtsverlies

Oorzaak tenniselleboog

De oorzaak van een tenniselleboog is vaak overbelasting van de spieren van de onderarm, maar de oorzaak kan ook uit de schouder of nek komen. Onderstaande plaatjes maakt dit duidelijker; je ziet de verschillende triggerpoints (zwarte kruisjes) en het afgeleide pijngebied. Triggerpoints zijn kleine verkrampingen van de spiervezel die de pijn vaak afleiden naar een andere plek. Triggerpoints kunnen exact dezelfde pijn veroorzaken als een ‘echte’ tenniselleboog.

Tips bij klachten tenniselleboog

  • Let op de houding van je nek en arm als je je smartphone gebruikt: houd je nek lang en schud regelmatig je armen even los
  • Strek regelmatig je onderarmen op, zowel de binnen- als de buitenkant. Dit doe je door je armen voor je uit te strekken met je handpalm naar boven en vervolgens duw je je handpalmen naar beneden. Je kunt je handpalmen ook tegen de muur aandrukken voor extra rek. (zie linkerplaatje hieronder)
  • Vervolgens strek je je armen voor je uit met de handrug naar boven en duw je je handrug naar beneden (zie rechterplaatje hieronder).

Behandeling tennisarm

De behandeling van een tennisarm is afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Wordt de klacht veroorzaakt door triggerpoints of verklevingen in het bindweefsel, dan is behandeling met myofasciale therapie efficient. Denk aan triggerpoint-therapie of fascia-therapie. Met neurokietische-therapie kan opgespoord worden welke spieren te hard werken en welke te weinig doen.

 

Wil je graag meer informatie? Je kunt me mailen of bellen.
Wil je gelijk je klachten laten behandelen?
Maak dan een afspraak.