06-15223030

Waarom ademen door je neus beter is

adem door je neus…langzaam…laag”

De laatste jaren heb ik een flinke hoeveelheid artikelen en onderzoeken bestudeerd over de ademhaling. Er zijn veel ademoefeningen beschikbaar, maar hoe weet je nu welke methode voor jou het beste is?

Ademoefeningen kun je voor diverse situaties inzetten, bijvoorbeeld om emoties op te roepen, om stress te reguleren of om te proberen astma onder controle te krijgen. Zelf  heb ik verschillende methoden onderzocht, maar ik voel me het meeste aangesproken door de Buteyko-methode. Deze methode gaat ervan uit dat veel mensen overademen, waardoor zuurstof vreemd genoeg niet goed vanuit het bloed wordt opgenomen in de cellen. Overademen is te snel en/of te diep ademen. De oefeningen van deze methode zijn gericht op rustiger, lager en minder diep te leren ademen. De Buteyko-methode is geschikt voor mensen met astma, verstopte neus, allergieën, chronische bronchitis, onrust en stress etc. Uitgangspunt bij deze methode is dat we gebruik maken van de neusademhaling.
Maar waarom is de neusademhaling zo goed voor ons?

Maar waarom is de neusademhaling zo gezond voor ons?

Onze ademhaling wordt automatisch langzamer en rustiger wanneer we door onze neus ademen. Bovendien leidt de neusademhaling automatisch tot een lagere ademhaling naar de onderste ribben en buik. We stimuleren de borstademhaling als we door onze mond ademen en dat leidt automatisch tot een stressreactie (vechten, vluchten), terwijl de neusademhaling een meer ontspannen reactie in ons lichaam veroorzaakt. Door de neus ademen zijn veel mensen verleerd, o.a. door een gestresste leefstijl en door teveel verzurend voedsel te eten, waardoor het lichaam via een snellere, diepere ademhaling de verzuring compenseert. Als je je neus langere tijd niet gebruikt omdat je een mondademhaling hebt ontwikkeld, dan slipt je neus als het ware dicht. Net als spieren die slinken als je ze een tijd niet gebruikt.
Mondademhaling kan leiden tot een vieze adem en tot een minder gezond gebit, zoals gaatjes en ontstoken tandvlees. Via de mondademhaling verliezen we zo’n 40% meer vocht. Door ’s nachts door de mond te ademen is de kans op snurken en slaapapneu groter.

Voordelen neusademhaling

 • De neus filtert fijnstof, bacteriën en virussen uit de ingeademde lucht
 • Lucht wordt verwarmd en bevochtigd voordat het naar de longen gaat; dit voorkomt uitdroging van de slijmvliezen. Ook is het belangrijk om via de neus uit te ademen, want dat bevochtigt de neusslijmvliezen. Zo raak je minder vocht kwijt dan bij mondademhaling
 • Als je via de neus ademt dan geeft dat meer weerstand aan de binnenkomende lucht waardoor de longen zich beter ontplooien
 • In de neusschelpen wordt stikstofoxide gevormd en opgeslagen

Verbetering zuurstofvoorziening

Stikstofoxide is een krachtig gas dat de kleine bloedvaatjes in het lichaam doet verwijden en het gladde spierweefsel (wat o.a. de bronchiën, het maagdarmstelsel en bloedvaten bekleedt). Het lichaam produceert dit gas en het opent de luchtwegen. Stikstofoxide zorgt voor verbetering van de zuurstofvoorziening in het lichaam, het voorkomen van een hoge bloeddruk, het soepel houden van de bloedvaten en het verlagen van cholesterol. Als we door onze neus ademen, dan komt het stikstofoxide in de longen en bloedvaten terecht, waar het z’n heilzame werk kan doen. De stikstofproductie is bij neusademhaling optimaal. Je kunt de productie flink opvoeren met deze oefening: adem in door je neus, adem al neuriënd uit, bijvoorbeeld met een lange mmmmmmm-klank, adem daarna via je neus weer in. Herhaal dit 5 minuten, een paar keer per dag.

Oefening om je neus vrij te maken

In mijn praktijk hoor ik vaak dat door de neus ademen niet lukt vanwege een verstopte neus. Bovenstaande oefening is heel geschikt om de neus vrij te maken. Hier nog een tweede oefening.

 • Adem rustig in en uit door je neus, niet te diep
 • Na de uitademing knijp je je neus dicht en knik je stevig “ja” met je hoofd (heb je nekklachten doe dan de variatie)
 • Herhaal dit tot je echt veel zin hebt om te ademen
 • Laat je neus los en adem gelijk in en rustig uit
 • Adem rustig een aantal keren in en uit, niet te diep
 • Herhaal 5 – 10 keer
 • Doe deze oefening een paar keer per dag

Variatie op deze oefening is om deze lopend te doen, zonder ja-knikken. Je loopt dan met je neus dicht totdat je echt wilt ademen, stop dan met lopen en adem eerst in door je neus. Adem een paar keer rustig in en uit. Herhaal 5 – 10 keer.

 

Beter slapen door een goede ademhaling

Als je ’s nachts door je neus wilt leren ademen, dan is het afplakken van de mond met een papieren, anti-allergische tape een goede optie. Vind je dat eng, of wil je meer ondersteuning?  Maak dan een afspraak. 

Adem ik wel goed? Doe een test!
Informatie over Buteyko ademtherapie.
Zoek je goede mondtape? De sleepwell-tape blijft goed zitten.
Wil je een ontspannende deep-tissue massage of een behandeling voor gezonder ademhalen, maak dan een afspraak.

Lees een interview met de grondlegger van de Buteyko-methode.

Bronnen

 • Leon Chaitow e.a. – Recognizing and treating breathing disorders
 • James Nestor – Het nieuwe ademen
 • Patrick McKeown – The breathing cure
 • Marion Meesters – Zuurstofwinst
 • Buteyko instituut Nederland