Ademtherapie bij spanning- en stressklachten
Als je spannings- of stressklachten hebt maar ook bij aandoeningen zoals astma, COPD of hyperventilatie kan de ademhaling minder effectief worden. Disfunctioneel ademen betekent dat je een hoge, versnelde borstademhaling hebt, waardoor te veel spieren in het nekgebied aanspannen. Door deze manier van ademen raak je te veel koolzuur kwijt. Een hoge borstademhaling en te weinig koolzuur in je bloed kunnen diverse klachten veroorzaken zoals:
- Nekpijn, hoofdpijn, rugpijn
- Beklemmend gevoel op de borst
- Slaapstoornissen
- Stress, vermoeidheid, duizeligheid
- Ademnood, hartkloppingen
- Koude handen en voeten
- Hoge bloeddruk
- Stress en spanning
Hieronder zie je een schema hoe de ademhaling diverse lichaamsfuncties beïnvloedt.

Ademtherapie behandeling
Tijdens het intakegesprek breng ik de klacht in kaart; ik onderzoek diverse ademhalingsspieren en het middenrif op spanning, triggerpoints en bindweefselverklevingen en ik kijk naar het adempatroon. Tijdens de behandeling worden verklevingen en triggerpoints aangepakt. Dit zorgt ervoor dat de ademhaling vrijer en dieper kan worden, zodat ademhalingsoefeningen gemakkelijker toe te passen zijn. 3 – 5 behandelingen zijn over het algemeen voldoende om de klachten te verbeteren.
Effect van ademtherapie
Met ademtherapie leer je weer op de juiste manier te ademen. Je kunt vrijer en dieper ademen en je voelt meer ontspanning in je lichaam. Benauwdheid en een verstopte neus kunnen eindelijk oplossen. Pijn en spanningsklachten verminderen of verdwijnen helemaal.
Voor wie is ademtherapie geschikt
Heb je spanningsklachten, stress, nekpijn, hoofdpijn, astma of COPD? Dan is ademtherapie geschikt voor je.