Heb jij onbegrepen chronische pijnklachten?

Toen ik nog maar net als massage-therapeut werkte kreeg ik al snel last van mijn schouder en arm. Onervarenheid en een slechte werkhouding zorgden voor overbelasting van mijn spieren en pezen. Op een dag stond ik met zoveel pijn aan mijn arm en schouder op dat ik nauwelijks meer durfde te bewegen. Het concept ‘bewegingsangst’ werd me ineens volledig duidelijk. Ik vreesde dat m’n carrière als masseur helemaal de mist in zou gaan.

Gelukkig kwam ik bij een geweldige therapeut terecht die me al snel van m’n klachten afhielp. Via hem kwam ik in contact met triggerpoint- en fasciatherapie. Inmiddels ben ik daarin gespecialiseerd en dat heeft me veel gebracht, zowel voor mijn cliënten als voor mezelf. 

Pijnklachten die langer dan zo’n 3 – 6 maanden duren worden chronische pijnklachten genoemd. In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen hier last van. Chronische, vaak onbegrepen pijnklachten kunnen je leven behoorlijk verstoren en vele problemen met zich meebrengen. Om te kunnen herstellen van langdurige chronische pijn is vaak meer nodig dan alleen triggerpoint– en fasciatherapie.

Triggerpoints en verklevingen en verhardingen in de fascia, het bindweefsel, zorgen voor stress en pijn. Door pijn neemt de kwaliteit van slaap vaak af: je komt niet meer in een lekkere diepe slaap. Slaaptekort kan pijn in stand houden of verergeren en maakt mensen gevoeliger voor pijn. Tijdens de diepe slaap wordt namelijk groeihormoon aangemaakt die nodig is voor het herstel van het lichaam. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht van pijn, stress, slaaptekort en nog meer pijn. Slaaptekort geeft namelijk een stressreactie in het lichaam, bioritmische stress wordt dit genoemd. Dit is stress veroorzaakt door af te wijken van de biologische klok. Ook pijn geeft een stressreactie in het lichaam.

Stress heeft, naast het verhogen van de spierspanning, invloed op de doorbloeding van de darmen. Toxische stoffen kunnen daardoor gemakkelijker de darmwand passeren en in het bloed gaan circuleren, wat zorgt voor laaggradige ontstekingen in het lichaam. Laagradige ontstekingen worden in verband gebracht met diverse chronische aandoeningen zoals auto-immuunziekte, hart- en vaataandoeningen, bot- en gewrichtsziekten en longaandoeningen. Stress en pijn zorgen er voor dat de ademhaling hoger en oppervlakkiger wordt, wat het immuunsysteem ook negatief beïnvloedt. 

Bovenstaande maakt duidelijk dat een gecombineerde aanpak essentieel is om  chronische pijnproblemen op te lossen. De therapie moet zich niet alleen richten op het behandelen van spieren, pezen en bindweefsel, maar ook aandacht besteden aan deze gebieden:

  • Verbeteren van de slaapkwaliteit
  • Versterken van het immuunsysteem
  • Omgaan met stress
  • Verbeteren van de ademhaling
  • Voeding en beweging aanpassen
  • Plezier, voldoening en ontspanning
  • Oplossen van ‘issues in tissues

In het volgende blog tips voor een betere nachtrust. 

 

Wil je graag meer informatie? Je kunt me mailen of bellen.
Wil je gelijk je klachten laten behandelen?
Maak dan een afspraak.