Wat is een frozen shoulder

Onmogelijk om je arm te bewegen? Kun je ‘s nachts niet op je schouder liggen van de pijn? Mogelijk heb je een frozen shoulder (adhesieve capsulitis), het gevolg van een ontstoken gewrichtskapsel. Het schouderkapsel is een stug verbindend weefsel tussen de kop van de bovenarm en schouderblad om de boel aan elkaar te houden. De aandoening ontstaat na een valpartij of spontaan. Bij mensen met diabetes type 1 komt deze aandoening vaker voor.

 

Klachten frozen shoulder

De klachten kunnen geleidelijk ontstaan. In het begin overheerst vooral pijn en die kan zo heftig zijn dat je je arm niet meer durft te bewegen. Vooral naar buiten draaien en heffen van de arm is erg pijnlijk. Later verdwijnt de pijn geleidelijk, maar blijft de schouder nog erg stijf (‘frozen’), omdat er littekenweefsel in het kapsel is ontstaan. Dit hele proces kan wel 1,5 jaar duren.

Pseudo frozen shoulder

Een ‘pseudo’ frozen shoulder lijkt heel erg op een ‘echte’ frozen shoulder in pijn en bewegingsbeperking. Maar deze wordt veroorzaakt door triggerpoints in spieren rondom het schoudergewricht en verklevingen in de fascia (bindweefsel).

Behandeling frozen shoulder

De pseudo frozen shoulder is heel goed te behandelen. Maar eerst om de juiste behandeling toe te passen is het belangrijk om te analyseren wat er aan de hand is. Ik gebruik daarvoor verschillende technieken en behandelmethoden. De behandeling van frozen shoulder kan dus per persoon verschillend zijn. Een combinatie van triggerpoint– en fascia-therapie, taping en neurokinetische therapie is erg behulpzaam bij deze klachten.

 

Tips bij ‘pseudo’ frozen shoulder

  • Bewegen in warm water is heel fijn, bijvoorbeeld onder de douche rustige armbewegingen maken.
  • Een schoudertrainer, een soort katrol die je over de deur kunt plaatsen,  is fijn om de schouder onbelast te laten bewegen.
  • Ga niet door je pijngrens heen als je bewegingen maakt
  • Leg ‘s nachts je pijnlijke arm op een stevig kussen, terwijl je op de niet-aangedane zijde ligt.

Wil je graag meer informatie? Je kunt me mailen of bellen.
Wil je gelijk je klachten laten behandelen?
Maak dan een afspraak.